Guardes bé els medicaments?

El correcte magatzematge dels medicaments és una manera molt important de mantenir l’ús segur dels medicaments fins a la seva caducitat. Per a garantir aquest ús segur també cal complir completament amb les indicacions de conservació i magatzematge, que estan detallades en la caixa i prospecte del medicament. Per exemple, alguns fàrmacs han de ser emmagatzemats en fred i uns altres no han de ser exposats a temperatures molt altes.

Des de farmàcia Putxet us donem uns consells bàsics per saber si estem emmagatzemant correctament els nostres medicaments.

Quins riscos comporta un incorrecte magatzematge dels medicaments?

Un magatzematge inadequat dels medicaments pot contribuir a una disminució de la seva efectivitat fins i tot sense haver aconseguit la seva data de caducitat. En general, per a assegurar el correcte cicle de vida dels seus medicaments és millor emmagatzemar-los adequadament i lluny d’humitat o altes temperatures; és a dir, en llocs frescos i secs.

On i com s’han de guardar els medicaments?

La cuina i el bany són les habitacions de l’habitatge en les quals es produeixen més canvis de temperatura i d’humitat, per la qual cosa no són les més pertinents per a guardar la farmaciola o el calaix dels medicaments.

No obstant això, tenint en compte que sol ser una pràctica molt habitual i estesa, si els emmagatzemem en un armari de la cuina, hem d’assegurar-nos que estan allunyats de les fonts de calor o humitat que poden afectar-los.

Si el medicament necessita alguna característica especial d’emmagatzematge, vindrà indicat en l’apartat 5 del prospecte. Per exemple, quan hàgim de conservar un medicament en el frigorífic, hem d’assignar per a això un compartiment concret i senyalitzar-lo per a evitar confusions i intoxicacions accidentals.

A més, si el lloc on guardem els medicaments és un espai molt concorregut de la casa o d’ús habitual, cal prendre mesures per a restringir l’accés dels nens a aquest calaix o farmaciola i evitar així possibles intoxicacions accidentals o abusos.

Recomanacions per a un correcte magatzematge dels medicaments

Per a disminuir el risc de possibles exposicions accidentals o usos inadequats n’hi ha prou amb seguir unes senzilles recomanacions:

  1. Emmagatzema cada medicament d’acord amb les seves característiques pròpies. Per a això, llegeix amb atenció l’apartat 5 del prospecte, on s’especifica quins són.
  2. Si un medicament ha de guardar-se en fred, reserva un espai dins del frigorífic per a això, i senyalitza’l bé per a evitar intoxicacions.
  3. Vés amb compte amb els canvis de temperatura en la cuina i bany, que són els llocs més usats per la població per a guardar els seus medicaments.
  4. Mantingues els fàrmacs lluny de fonts de calor o humitat.
  5. Pren mesures perquè els nens no tinguin accés als medicaments ni puguin aconseguir-los ni obrir la caixa o lloc on estan.