Pell atòpica i protecció solar

La cura de la pell amb dermatitis atòpica és una gran preocupació per a tothom, sobretot pels pares dels fills que la pateixen, ja que la intensa picor genera un gran neguit, que fins i tot impedeix el somni o el descans.

A l’estiu, en general, els brots i símptomes de pell atòpica milloren. Però existeixen una altra sèrie de factors, com les llargues jornades a la platja o la piscina, l’exposició al sol, al clor, la sal, la sequedat o la suor, que fan que augmentin les agressions a la pell.

El sol i la pell atòpica: són realment incompatibles?

El sol en si no és dolent per a la dermatitis atòpica, ja que actua com inmunomodulador, però és molt important l’ús de protecció solar per a evitar no només la irritació i cremades que podria causar, sinó també el risc de càncer a llarg termini.

Si tu o alguna persona pròxima té pell atòpica, hi ha una sèrie de consideracions a tenir en compte a l’hora de triar el teu protector solar.

  • Tria un fotoprotector específic per a pell atòpica, perquè a més de la protecció solar, aporti la hidratació que necessites.
  • Tria el solars amb factor de protecció alt o molt alt, SPF 50+. I sempre amb filtres físics, ja que els filtres químics és més fàcil que causen reaccions d’hipersensibilitat o al·lèrgies.
  • No ha de contenir alcohol ni al·lergògens, que podrien causar sequedat i al·lèrgies.
  • Igual que amb la resta de fotoprotectors, aplica’l en quantitat abundant i renovant l’aplicació almenys cada dues hores, i sempre després del bany o de suar.
  • Per descomptat, segueix les recomanacions generals: no exposar-te al sol en les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 h.); no exposar al sol als nens menors de 3 anys; utilitzar altres barreres de protecció com per exemple barrets, samarretes, ulleres de sol, etc.; i beu abundant aigua.

Si la hidratació és tan important per a les persones atòpiques, ho és molt més després d’estar a la platja o la piscina. Per això, és molt important donar-se una dutxa després de banyar-se a la platja o a la piscina per a eliminar per complet les restes de clor, sal, i cosmètics, utilizant sempre un gel de bany específic. Després, caldrà aplicar una loció corporal també específica per a pell atòpica de forma generosa, que aporti agents hidratants, calmants i reparadors per a ajudar a recuperar el benestar cutani.